Werkeiland Lelystad

Op de grens van land en water is het Werkeiland in Lelystad dé plek om de eerste sporen van landwinning uit de voormalige Zuiderzee her te beleven.

Ontstaan Oostelijk Flevoland

Op 31 oktober 1949 is de eerste paal, genaamd perceel P, in het IJsselmeer geslagen om aan te geven waar het Werkeiland moest komen. Veel polderarbeiders hebben hard gewerkt aan het revolutionaire en innovatieve project van ir. Lely, om land uit het IJsselmeer te winnen. Vanaf grote pontons met daarop verschillende onderkomens voor de medewerkers en dijkwerkers is het eerste stukje dijk ontstaan, om vanuit daar de grootste polder ter wereld te maken. Het leven was zwaar: arbeiders maakten werkdagen van 12 uur. Bij storm en kruiend ijs verkeerde men in een volledig isolement. In 1954 duurde dat zelfs 6 weken! De misthoorn is het enige wat ze hoorden. Onder deze omstandigheden ontstond langzaamaan een kleine woon-werkgemeenschap op het kunstmatige land. De arbeiders en hun gezinnen vestigden zich in houten woningen waar elektriciteit en drinkwater aanwezig was en een (kleuter)school, kerk, kapsalon en zwembad werden opgericht. De gemeenschap organiseerde in de Cantine zelfs verschillende vrijetijdsactiviteiten, bonte avonden en feesten. Met 90 km polderdijken en 30.000 hectare drooggevallen land is perceel P ontwikkeld tot het Flevoland dat wij vandaag de dag kennen. Nog nooit eerder was zoiets vertoond in de wereld.

Adem de geschiedenis

De sporen van het voormalige leven op het eiland van de vroegere pioniers zijn nog goed zichtbaar.
De voormalige stenen barakken zijn gerenoveerd tot woningen en worden nu met trots bewoond. En het huidige Hotel Pension de Lange Jammer werd in de jaren ’50 gebruikt als keuken voor de arbeiders. Het gemaal Wortman en de Wortmansluis met een hoogteverschil van 6 meter vormen samen het technologische erfgoed van de droogmalingen. Kom een wandeling maken langs deze indrukwekkende infrastructurele werken en beleef zelf hoe ver we onder NAP Lelystad ligt. Waar Nederland internationaal furore maakt met haar drooglegging in Dubai, is de oorsprong daarvan te vinden op het Werkeiland, ruim 70 jaar geleden!

Genieten van het water

Op Werkeiland wordt het water ook omarmd: geniet bij de jachthaven van het water door verschillende watersportmogelijkheden, het weidse uitzicht over water en de mooiste zonsondergang van Nederland, onder het genot van een hapje en drankje bij een van de restaurants. Wandel over de dijk via de Waterwandelweg (informatieborden) naar Bataviakwartier, waar nog veel meer te beleven is.

 

Wandelroutes Werkeiland Lelystad

Met deze korte wandelroute nemen we u mee terug in de tijd en vertellen we over het leven op het Werkeiland.