Historisch startpunt - eerste paal werkeiland

Werkeiland is het historisch startpunt van Lelystad. Het is dé plek waar de eerste landwinning uit de voormalige Zuiderzee kan worden herbeleefd. Op 31 oktober 1949 werd hier de eerste paal, genaamd Perceel P, geslagen om aan te geven waar Werkeiland moest komen. Dit markeerde tevens de start van het revolutionaire plan van ir. Lely, om vanuit water land te winnen.
 

Herleef het pioniersgevoel

De sporen van het leven op het voormalige Werkeiland zijn vandaag de dag nog goed zichtbaar. Wandel over Werkeiland en proef de rijke geschiedenis: de stenen barakken waar de vroegere bouwvakkers leefden zijn getransformeerd tot woningen, en het huidige Hotel de Lange Jammer diende in de jaren ’50 als keuken voor de arbeiders.

Neem ook een kijkje bij het Gemaal Wortman en de Noordersluis, het technologische erfgoed van Lelystad. Ervaar het hoogteverschil van 6 meter: dit is hoe ver we onder NAP leven

Rust en ruimte

Dankzij de ligging aan het water is Werkeiland ook een ideale plek voor rust en ruimte. Geniet vanuit de jachthaven of de aanwezige horeca volop van het weidse uitzicht of de mooie zonsondergang. Breng een bezoek aan de nabij gelegen Oostvaardersplassen, of wandel via de Waterwandelweg over de kade naar het Bataviakwartier waar nog veel meer te leren en beleven valt.

In de buurt ? 

In de buurt?  Combineer uw wandeling met een bezoek aan het Bataviagebied of Batavialand!
Batavialand brengt onze strijd tegen het water tot leven - de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook de ontdekkingsreizen, 
de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert. Meer dan 7.000 jaar leven op de grens van land en water – je hoort, ziet en voelt het in Batavialand!

Bereikbaarheid

Werkeiland is het beste te bereiken per auto of fiets. Reist u per openbaar vervoer, neem dan bus 1 vanaf station Lelystad Centrum en stap uit bij de halte Werkeiland.

 

DOWNLOAD ENGLISH INFORMATION

DOWNLOAD GERMAN INFORMATION

DOWNLOAD FRENCH INFORMATION