Marker Wadden

Ontdek de nieuwste eilanden van Nederland: Marker Wadden, een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. In 1976 ontstond het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, waarbij het water werd afgesloten van zee en rivieren. Het Markermeer kende ooit een rijk planten- en dierenleven, met veel algen en waterplanten. Die situatie veranderde door het verdwijnen van de natuurlijke dynamiek van het gebied. Door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer wordt de situatie hersteld.

Nieuw natuurgebied

De natuur in het Markermeer krijgt een enorme impuls door gunstige leefomstandigheden te creëren voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Er komen eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen. Zo ontstaat een robuust nieuw natuurgebied met helder water in het hart van Nederland. Een parel waar het goed toeven is voor trekvogels, vissen, andere diersoorten, en zeker ook voor mensen. 

 

Zie de ontwikkeling van dichtbij

Hoewel Marker Wadden nog volop in aanleg is, is het eerste eiland al wel open voor publiek. Het is voor de bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland. Er zijn prachtige wandelingen te maken langs drie nieuwe vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren en het havenstrand en Noord strand. Het is nog een enorm weids, leeg landschap waar de natuur tot ontwikkeling komt en vogels massaal neerstrijken.

 

Veerdienst

Natuurmonumenten biedt sinds april 2019 een veerdienst aan naar het eerste eiland. Samen met enkele rederijen is het gelukt op diverse dagen een vaartocht met veerboot naar Marker Wadden te regelen. Tickets zijn te boeken op www.markerwadden.nl. Daar staat ook het schema met de verschillende vaardagen en tijden. De haven is ook bereikbaar met eigen boot en er zijn diverse charters die tochten naar de Marker Wadden aanbieden.

Meer informatie?