Nederland Leest

Nederland Leest van start
Je bent wat je leest bij FlevoMeer Bibliotheek!
Woensdag 1 november is Nederland Leest van start gegaan en het thema van dit jaar is voeding! De hele maand staat daarom bij FlevoMeer Bibliotheek in het teken van eten. Zo is er een thematafel ingericht die het thema in alle facetten uitdiept én kunnen volwassen bibliotheekbezoekers het gratis boek Je bent wat je leest ophalen, een bundel met bijdragen van Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Pierre Wind en Ronald Giphart. Speciaal voor mensen met een visuele beperking is er ook een groot lettereditie beschikbaar. Iedereen is van harte welkom om Nederland Leest in de bibliotheek te komen vieren, want november wordt bij FlevoMeer Bibliotheek een maand om je vingers bij af te likken.
Je bent wat je leest
In de maand november ontvangen alle volwassen bibliotheekbezoekers een gratis boek met de titel Je bent wat je leest. Een heerlijk geschenk vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. De auteurs zijn vijf specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.
Ronald Giphart ambassadeur Nederland Leest
Ook dit jaar is Ronald Giphart ambassadeur voor Nederland Leest. Waar hij vorig jaar nog samen met een robot een hoofdstuk toevoegde aan Ik robot, schrijft hij dit jaar het voorwoord van het Nederland Leest-geschenkboek Je bent wat je leest. Giphart (1965) is bekend van de romans Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Behalve een grote liefde voor literatuur heeft hij ook een culinair hart. Zijn roman Troost (2005), over een chefkok die ten onder gaat, was een groot succes. Hij publiceerde de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer en Sergio Herman, Eten, drinken en slapen. Ook schreef hij de teksten voor het kookboek PUURST van Jonnie en Thérèse Boer, dat bekroond werd met de Gourmand World Cookbook Award voor chef-koks. Begin september verscheen zijn nieuwste boek Smakelijk, met culinaire verhalen en recepten. Hierover gaf hij tijdens LelySTART een lezing bij FlevoMeer Bibliotheek.
Kookboekenweek
In november vindt ook traditiegetrouw de Kookboekenweek plaats. Dit jaar sluit dat naadloos aan bij het thema van Nederland Leest. In 2018 is er dus niet een week, maar een hele maand extra aandacht voor kookboeken, -verhalen en –tijdschriften! Paul de Leeuw schreef hiervoor het Kookboekenweekgeschenk. Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ wordt in de Kookboekenweek door de (kook)boekhandel cadeau gedaan aan klanten bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken. Aan de vooravond van de Kookboekenweek wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. In het laatste weekend van de Kookboekenweek wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt, de prijs die toegekend wordt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur. De Kookboekenweek loopt van 10 tot 18 november.
Over Nederland Leest
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal, maar een thema. In 2016 was dat Democratie, in 2017 Robotica. Dit jaar is het thema Voeding. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto geef je mening, krijg een boek een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Nederland Leest loopt van 1 tot 30 november 2018.

Praktische informatie

Vanaf Donderdag 1 november 2018 tot en met Vrijdag 30 november 2018

Dag Van Tot
Donderdag 10:00 18:00
Vrijdag 10:00 18:00

De Promesse Model.NdtrcItem.HouseNumber
8232 VX, Lelystad