MTB-route Lelystad

De mountainbikeroute loopt door prachtige bos- en natuurgebieden, zoals het Zuigerplasbos, de Overijsselse Hout en het Gelderse Hout. De route is bewegwijzerd met het internationale MTB-logo: een driehoek met 2 rondjes.

De route wisselt singletracks af met wat rustigere paden. Af en toe delen we een breed zandpad, de rest is speciaal voor het mtb'n. De singletracks zijn divers ontworpen: van supersnel tot technisch met verrassingen. We hebben kuipbochten gemaakt en bunny hops: op volle snelheid kunnen ze een flinke sprong geven :-). Ook zijn er 2 extra heuvels aangelegd op NAP hoogte: 4.8m! Oranje bordjes: extra technische uitdaging. De beide hek-overgangen zijn ook te omzeilen via een vee-rooster links en verderop een 'steep' (engelse hekovergang). Neem de aanloop voor een hekovergang in rustig tempo: dat geldt ook voor de ruiterdrempels.

Deze route is ook te bekijken via: http://www.mtbroutes.nl/route/1203/Lelystad

Startlocatie: Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats aan het Gelderse Hout. Het Gelderse Hout is te bereiken via de Oostranddreef.
Omgeving: De route loodst je door een 5-tal bossen: Gelderse Hout, Overijsselse Hout, Bergbos, Jagersveld en Zuigerplasbos in en rond Lelystad in de Flevopolder. De 30,6 kilometer lange route is in overleg met de gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer gemaakt door de Toerclub Flevoland.
Aard van de route: De route begint vanaf de parkeerplaats Gelderse Hout. Na 200 meter verhard gaat de route linksaf een kleine singletrack in. Na een stukjes track langs het water gaat de route onder een weg door naar een track met een fikse kuipbocht.
Hierna volgt 100 meter fietspad en een prachtig bos met ree?n (Groene Velden) en ree?ndrinkplaats. Het Bergbos heeft fikse klimmetjes met een nog grotere kuipbocht onderaan een 45 graden helling. Door een smal bosje (met singletrack) ga je naar het grootste bos: het Zuigerplasbos met zijn 4-crossbaan. Je steekt een weg (dreef in Lelystad) over richting het Jagersveld. Daar is een 4 meter hoge heuvel aangelegd en de langste en zwaarste singletrack. Je steekt rechtsaf een dreef over naar het Langezand, na 40 meter het bos in en weer een heuvel maar nu op NAP hoogte: 4.8 meter en op 3 niveaus te beklimmen (je kan er ook om heen)!
Door een lommerrijk laantje met evenwichtsbalk en wipwap steek je over voor het laatste stuk. Hier zijn zgn. bunny hops op volle snelheid te nemen en kun je ?airborne? raken!! Even verderop is een amfibie plas gemaakt in het bos. Nog een stukje fietspad om even bij te komen voor het laatste stuk. De mooie natuur is de grote trekker hier. De singletracks hier hebben een paar droge dagen nodig om snel te kunnen nemen.
?s Morgens en ?s avonds kun je regelmatig een vos, konijn of ree tegenkomen. Deze route is door alle aanpassingen ook ?s winters goed te rijden. Door uitdagende tracks af te wisselen met wat bredere lanen is deze route voor iedereen toegankelijk.
In het voorjaar en in de zomer is deze vaste route zeer fraai. De route is goed in delen op te splitsen.