MTB-route Lelystad

Deze 31 kilometer lange mountainbikeroute loopt door prachtige Lelystadse bos- en natuurgebieden, zoals het Zuigerplasbos, de Overijsselse Hout en het Gelderse Hout. De route is bewegwijzerd met het internationale MTB-logo: een driehoek met 2 rondjes.

Wat kun je verwachten?
De route, constant en geweldig onderhouden door Stichting MTB Lelystad, wisselt singletracks af met wat rustigere paden. Af en toe delen we een breed zandpad, de rest is speciaal voor het mtb'en. De singletracks zijn divers ontworpen: van supersnel tot technisch met verrassingen. Er zijn kuipbochten en bunny hops gemaakt: op volle snelheid kunnen ze een flinke sprong geven! Ook zijn er extra heuvels aangelegd op NAP hoogte: 4.8m!
Behoefte aan wat extra technische uitdaging? Dan kunnen de oranje bordjes worden gevolgd.

Startlocatie:
Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats Gelderse Hout, 8212 PA in Lelystad (direct aan de Oostranddreef)
- Camping Buytenplaets Suydersee, Badweg 1, 8223 PA in Lelystad

Omgeving:
De mountainbikeroute Lelystad gaat door diverse gemeentebossen van Lelystad en de bossen van Staatsbosbeheer (Gelderse Hout en Zuigerplasbos). De 31 kilometer lange route is in overleg met de gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer gemaakt door Toerclub Flevoland. Sinds 2015 wordt de route beheerd door Stichting MTB Lelystad.

Aard van de route:
De route begint vanaf de parkeerplaats het Gelderse Hout. Je kunt ook starten vanaf Camping Buytenplaets Suydersee, waarvandaan je via een groene aanrijdroute naar de route ter hoogte van de Runderweg wordt geleid. Daar vandaan is het linksaf onder de brug door over het betonnen fietspad. Na ongeveer 300 meter gaat de route linksaf een kleine singletrack in. Via diverse uitdagende slingerende singletracks door onder andere het Overijsselse Hout kom je uit bij het Bergbos. Het Bergbos doet zijn naam eer aan, want het heeft enkele korte klimmetjes, steile afdalingen en een paar technisch en lastige extra stukken. Deze extra stukken staan aangegeven met rode pijlen! Via diverse singletracks kom je aan bij het grootste bos: het Zuigerplasbos. Hier vind je een zeer afwisselende ronde met een lengte van 9,5 kilometer. De route in het Zuigerplasbos bevat zowel stukjes over schotterpaden, als slingerende singletracks en diverse technische overgangen. Na de oversteek over de Zuigerplasdreef rijd je over bochtige singletracks, stukjes pumptrack en kunstmatig aangelegde heuvels in de richting van sportpark Langezand. Hierachter ligt weer camping Buytenplaats Suydersee. Wil je echter de volledige 31 kilometer route afmaken richting de startlocatie Gelderse Hout, dan volgen er nog meer singletracks en een mooie afsluitende ronde door het Gelderse Hout. Dit deel wordt gekenmerkt door de mooie natuur. Regelmatig kun je een vos of reeën tegenkomen. Deze route is door alle aanpassingen ook 's winters goed te rijden. De route is goed in delen op te splitsen.

MTB-verhuur:
Bezit je geen mountainbike, maar wil je wel fietsen? Camping Buytenplaets Suydersee. (buytenplaets-suydersee.nl/mtb-verhuur-en-startpunt/) is doormiddel van een track rechtstreeks aangesloten op de MTB-route. Op dit terrein is een startpunt ingericht waar je je fiets na de rit kan schoonmaken met een hogedrukreiniger en/of een compressor. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en/of even douchen. Daarnaast verhuren zij mooie Cube fietsen voor €25,00 per dag, dit is incl. een helm voor je eigen veiligheid. Er zijn 4 fietsen beschikbaar in de range 17 -21 inch, allemaal 29-ers. Uiteraard krijg je een reparatiesetje mee voor als de nood aan de man is onderweg.

Markering:
De route is gemarkeerd met houten palen met in het bruin en wit het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

GPS track:
Er is een GPS-track bestand beschikbaar.
De startcoördinaten zijn: N 52.507823, E 5.513289.

Extra:
Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook Stichting MTB Lelystad (www.facebook.com/StichtingMTBLelystad/). Let op: Op sommige stukken moet je rekening houden met tegenliggers! De mountainbikeroute in Lelystad is een snelle route, dus let op dat je de MTB bordjes niet voorbij rijdt.

Meer informatie over de route, een routevideo of de ervaringen van anderen lezen? Kijk dan op: www.mtbroutes.nl/route/1203/Lelystad

Recreatie
Mountainbike-verhuur Ja