Marker Wadden

Marker Wadden is een natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. De ambitie is om van de Marker Wadden een grote eilandgroep te maken van 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa. Samen met de Rijkswaterstaat wordt de natuur herstelt in het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Deze ontwikkeling is zowel boven als onder water. Het project zorgt voor natuurherstel van het Markermeer.

Activiteiten
De Marker Wadden is een nieuw gebied voor natuur, maar ook voor mensen. De eilanden zijn erg goed bereikbaar. Natuurmonumenten vind het belangrijk dat de eilanden toegankelijk zijn voor mensen. Hier is dan ook tijdens het project goed over nagedacht. Zo is de havenmond breed genoeg om aan te meren en ligt er een mooi strand van 800 meter achter de haven. Er zijn wandelpaden, vlonderpaden, vogelkijkhutten en een uitkijktoren met uitzicht op de prachtige natuur.

Bezoek
Het Haveneiland van Marker Wadden is toegankelijk voor publiek. De haven is bereikbaar met eigen boot, of door middel van een veerboot die af en toe vaarten maakt vanuit Lelystad. Ook zijn er charterschepen die dagtochten aanbieden.
De eilanden zijn nog in aanleg, maar het Haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor het publiek. Ontdek dit nieuwe leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een nieuw strand, nieuwe wandelpaden en nieuwe vogelkijkplekken.

Kosten voor een bezoek aan de Markerwadden:
Als bijdrage in het beheer en onderhoud van Markerwadden wordt gebiedsbijdrage gevraagd.

• Leden van Natuurmonumenten € 4,20,- per persoon per bezoek
• Niet-leden € 6,- per persoon per bezoek
• Kinderen tussen 4 en 12 jaar, OERRR lid, € 2,10
• Kinderen tussen 4 en 12 jaar, geen lid, € 3,-
• Kinderen onder de 4 jaar gratis

Bezoekersregels
Voor alle bezoekers:
- Markerwadden is een wandeleiland, fietsen of andere vervoersmiddelen zijn niet toegestaan.
- Een deel van de wandelroute is ook geschikt voor mensen met een beperking.
- Houd rekening met de natuur en vogels. Blijf op de paden en houd afstand.
- Markerwadden is nog volop in ontwikkeling. Pas op voor drijfzand.
- Honden zijn alleen toegestaan in de havenkom, mits aangelijnd.
- Tijdens het broedseizoen is soms een pad tijdelijk afgesloten.
- Kitesurfen, windsurfen en vliegen met drones is niet toegestaan.
- Neem altijd je afval mee naar huis.

Let op: Alle veerdiensten t/m 19 oktober zijn gecanceld ivm aangescherpte Corona maatregelen. Mocht je een ticket geboekt hebben voor deze periode wordt het geld automatisch teruggestort. Veerdiensten na 20 oktober wachten we verdere berichtgeving van Rijksoverheid af.

Kijk voor alle informatie, omtrent en voorafgaand aan uw bezoek altijd op markerwadden.nl!