Batavialand

Trots op onze polder
Wij in Lelystad zijn trots op onze geschiedenis en trots op de vorming van onze polder. Batavialand biedt zowel voor de kleine als grote bezoekers van het Bataviakwartier een ontdekkingsreis door onze (inter)nationale geschiedenis. Een geschiedenis die gevormd is door het leven op de grens van land en water. Water als bittere vijand, water als bron van handel en voorspoed. Batavialand brengt onze strijd tegen het water tot leven - de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook de ontdekkingsreizen, de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert. Waar Michiel de Ruyter en Cornelis Lely elkaar logisch ontmoeten als symbolen voor de fundering van de Nederlandse maatschappij en cultuur.

Met haar programmering bereikt Batavialand een breed nationaal en internationaal publiek.

Een dag voor de hele familie
Met een uitstapje naar het interactieve museum Batavialand leer je meer over 7.000 jaar leven op de grens van land en water, terwijl de kinderen zich vermaken met een spectaculaire ontdekkingstocht. Vind uit welke invloed de zee had op het leven van oermensen, ontdekkingsreizigers en zeelui. Op de buitenlocatie, de werf, vind je nog veel meer activiteiten voor het hele gezin: leer een ambacht, ga mee met een rondleiding op De Batavia of doe de spannende blacklight-speurtocht. Daarnaast is in en rond het museum nog veel meer te beleven!

De Batavia
Als je smult van verhalen vol spanning, intriges en drama, bezoek dan Batavialand en klim aan boord van dit bijzondere VOC-schip; De Batavia.

In 1628 leverde de Peperwerf in Amsterdam de Batavia af. Dit spiegelretourschip was gebouwd in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Eind oktober 1628 vertrok het schip vanaf Texel met als einddoel Nederlands-Indië. Aan boord ruim driehonderd opvarenden, goederen zoals muntgeld, goud, juwelen, luxe gebruiksgoederen, kleding, blokken zandsteen en natuurlijk voedsel en wijn. De reis zou ongeveer acht maanden duren.

Het liep anders. Schipper Adriaan Jacobsz en opperkoopman François Pelsaert waren geen vrienden. Een van de passagiers, de koopmansvrouw Lucretia Jans, was niet gediend van de avances van Jacobsz. Dat vormde de start van een kettingreeks van gebeurtenissen: complotten, muiterij, schipbreuk, gevechten op leven en dood. De Batavia verging op 4 juni 1629 voor de kust van West-Australië.

Waar komen deze verhalen beter tot leven dan aan boord van de Batavia? Je voelt hoe het is om als soldaat je dagen op het benauwde koedek te moeten doorbrengen. Of de luxe als schipper in de kapiteinshut waar je een eigen ‘toilet’ hebt.

Klim aan boord en ontdek alles over de VOC-tijd en de enkele reis van de Batavia… als je durft.

Leuk en leerzaam
Batavialand ligt op een toepasselijke plek: aan het Markermeer en in de hoofdstad van de provincie Flevoland, het grootste inpolderingsproject aller tijden. Ontdek hoe het nationale DNA is gevormd en waarom Nederland - en Flevoland in het bijzonder - al eeuwenlang toonaangevend is op het gebied van watermanagement en handel. Daarnaast toont Batavialand een unieke Rijksmaritieme collectie. Een leuk, leerzaam en interactief dagje uit.

Nog veel meer te vertellen..
Er valt veel meer over Batavialand te vertellen. Onze geschiedenis is namelijk uniek en bijzonder. Meer weten? Kijk dan op de site van batavialand.nl. Op deze website staat precies beschrevene wat er op en rondom Batavialand te doen is, kan er inspiratie worden opgedaan voor een dagje uit, kan (de praktische) informatie gevonden worden, tickets worden geboekt en nog veel meer!
Kijk verder ook op hun social media pagina's www.facebook.com/Batavialand.Lelystad en www.instagram.com/batavialand_lelystad voor de meest actuele informatie.
We hopen je snel te verwelkomen en te vertellen over wat Lelystad zo bijzonder maakt!

Praktische informatie

Prijs
toelichting prijs Voor prijsinformatie zie: www.batavialand.nl/plan-je-bezoek/tickets-tarieven

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

* Gesloten op maandag m.u.v. de vakanties. Kijk voor de meest actuele openingstijden altijd op www.batavialand.nl