Nieuwe kraal Natuurpark zorgt voor veiliger transport wisenten

donderdag 25 januari 2018

Op de wereld leven slechts 5000 wisenten. Eenentwintig van deze prachtige dieren zijn te vinden in Natuurpark Lelystad van Het Flevo-landschap. De stichting is een belangrijke speler voor het voortbestaan van deze soort, ook wel Europese bizon genoemd. Vanuit het Natuurpark gaan elke twee jaar wisenten op transport naar plaatsen in Europa waar zij in de vrije natuur kunnen leven. Het is voor de dieren en de stichting van groot belang dat deze transporten veilig gebeuren. Met het plaatsen van een nieuwe wisentkraal kunnen de dieren voor transport rustig onderzocht en ingeënt worden en hoeft er geen risicovolle verdoving meer aan te pas te komen.

Flevo-landschap belangrijke speler voortbestaan wisent
De kraal zal dit jaar al gebruikt worden. De wisentkudde in Lelystad is na de komst van stier Durkan in 2015 namelijk flink gegroeid. Het Flevo-landschap verwacht daarom in 2018 weer een aantal dieren uit te zetten naar natuurgebieden elders in Europa. De afgelopen jaren zijn er al ruim 70 dieren uitgezet.

Zoektocht eindigt in Amerika
Omdat de wisent aan het begin van de twintigste eeuw zo goed als uitgestorven was in Europa, zijn er niet veel voorbeelden van kralen te vinden. Het team van verzorgers heeft samen met de dierenarts maandenlang gezocht naar een passend systeem. Uiteindelijk heeft Het Flevo-landschap de kraal uit Nebraska, VS laten overkomen. Hoewel het systeem in Amerika gebruikt wordt voor Amerikaanse Bizons is het ook geschikt voor de Europese bizon. De dieren komen eerst in een grote ruimte waar de hele kudde kan staan. Daarna gaan ze een route lopen door de kraal waarbij ze individueel vastgezet kunnen worden. Op deze manier kan het dier rustig onderzocht worden of kan er bloed afgenomen worden. Daarna kan de wisent via een hek de kraal weer verlaten of kan het dier een vrachtwagen inlopen.

Foto: Randy van Domselaar