Tentoonstelling ‘Oog voor Lelystad’

Varia, Tentoonstelling
Op 28 september 2017 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste inwoners naar Lelystad kwamen, een volledig nieuwe stad. Het is bijna niet voor te stellen hoe dit geweest moet zijn: wegen moesten grotendeels nog worden aangelegd, de eerste winkels kwamen met de eerste inwoners, sociale activiteiten moesten nog worden ontwikkeld. Lelystad was een dorp dat moest uitgroeien tot een stad met 100.000 inwoners.

Fotografen Henk Hutten en Jan Blom hebben deze bijzondere periode vastgelegd. De collecties van beide fotografen bevinden zich bij Nieuw Land Erfgoedcentrum en Het Flevolands Archief. Uit de beide collecties heeft onderzoeker Henk Pruntel de meest opvallende, onvoorspelbare en bijzondere foto’s geselecteerd. Dit levert een verrassend bonte verzameling foto’s op die op vele gezichten een glimlach zullen toveren.

‘Oog voor Lelystad’, een tentoonstelling over een groeiende samenleving: Lelystad door de jaren heen.

In de fototentoonstelling zijn tevens twee afleveringen van het geschiedenisprogramma van Omroep Flevoland ‘Blik op Toen’ te zien. In deze afleveringen vertelt onder andere Henk Hutten over zijn werkzaamheden als fotograaf in het prille Lelystad.

Henk Hutten en Jan Blom

Henk Hutten (geboren in 1947) kwam in januari 1968 in Lelystad wonen als monteur van het gasbedrijf GAMOG (Gasnetwerk Oost-Gelderland BV). Hij voorzag veel woningen in Lelystad van aansluitingen en geisers. Henk werd lid van de fotoclub. Op 22 september 1968 begon hij ook foto’s te maken voor de eerste krant van Lelystad: het Lelystadsblad. Als fotograaf werd hij bijgestaan door zijn vrouw Reny. Met een onderbreking van vier jaar - van 1972 tot 1976 woonde het gezin Hutten in Dronten - bracht Henk Lelystad tot 1983 op zijn karakteristieke wijze in beeld. Toen verruilde hij Lelystad voor Putten, waar hij benoemd was als bedrijfschef van de plaatselijke vestiging van de GAMOG in Putten. Henk verloor Lelystad uit het oog, maar niet uit het hart. Een waardig opvolger van Henk Hutten werd Jan Blom (geboren in 1942 in Nibbixwoud). Hij kwam in 1977 naar Lelystad. Hij had zijn baan opgezegd als fotograaf bij ‘t Sticht, destijds het grootste Nederlandse fotobureau. Omdat zijn vrouw Hanneke een baan in Lelystad had gevonden, durfde Jan het aan om zich hier als zelfstandig fotograaf in Lelystad te vestigen. Hij ontwikkelde zich tot dé fotograaf van Lelystad. Jan Blom fotografeerde voor het Lelystads Dagblad, de Zuiderzeepost, het Flevoparool en voor de gemeente Lelystad. In 2001 verliet hij de polder en verhuisde naar Zevenbergen. Hier overleed hij december 2016 op 64-jarige leeftijd.

Wanneer?
Vrijdag 16 juni 2017 t/m zondag 7 januari 2018